Naš SPAN sistem ocenjivanja

Nakon studioznog razmatranja nekoliko sistema bodovanja, razvili smo ovaj originalni sistem kako bismo uključili sve vrste destilata i olakšali svima da ga razumeju. Tačno je da ne možete direktno porediti votku sa viskijem, ali postoji opšta težnja za raščlanjivanjem na ekskluzivnom tržištu pića.

Maksimalni broj bodova je 30
- od kojih se oni za miris (maksimum 10 bodova) ukus (maksimum 15 bodova) i završnicu (maksimum 5 bodova) svi sabiraju.

Kao pravilo, rezultat od 16 do 19 sugeriše pristojno ali ne i izuzetno piće, rezultat od 20 do 24 veoma fino piće, od 25 do 27 ono je piće prve klase dok sve iznad toga može da se smatra samim vrhom najfinijih svetskih destilata.

Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna zvanična Spirit Pannonian (SPAN) tabela za konverziju u druge relevantne sisteme bodovanja.

 

Recenzije pića koja su članovi imali prilike da probaju na našim aktivnostima:

Viski

Canadian Club
Small Batch Classic 12

Kanadski blendovani viski

Barel-blend kanadski viski od više žitarica. Tamne arome, zemljanost i blaga slatkoća na mirisu. Slatkoća se razvija u karamelaste i debele kremaste note na ukusu. Završnica je suva sa malo gorčine.

Miris: 6 / Ukus: 9 / Završnica: 3

TOTAL: 18

Glenfiddich 12

Škotski singl malt viski


Najprodavaniji single malt na svetu. Prozor u svet ekskluzivnih škotskih viskija. Zrnast, blago cvetan i mineralan miris. Ukus zadržava blage note i dodaje tipičnu začinjenost Spejsajda. Završnica je slatka, drvenasta i uljasta.

Miris: 7 / Ukus: 11 / Završnica: 4

TOTAL: 22

Johhnie Walker Swing

Škotski blendovani viski


Interesanto pakovanje boce sa zanimljivom pomorskom pričom. Neobičan, suv i medicinski miris. Na ukusu je blag, sa zadržanom nadimljenošću u pozadini. Na kraju, završnica je dugačka sa nadimljenošću koja se razvija.

Miris: 4 / Ukus: 9 / Završnica: 3

TOTAL: 16

Kilbeggan

Irski viski


Brendiran na osnovu jedne od najstarijih irskih destilerija, iako se zapravo ne pravi tamo. Blag i lagan, tipičan miris.  Ukus ima praznjikavo ali solidno telo uz senzaciju  uljastog. Na kraju, završnica je kratka, suva i drvenasta.

Miris: 6 / Ukus: 9 / Završnica: 2

TOTAL: 17

Johnnie Walker Black

Škotski blendovani viski

Najprodavaniji viski na svetu u kategoriji cena-kvalitet. Prvi korak u svet skupljih viskija. Miris odaje suvo voće, hrast i duboko zakopanu nadimljenost. Ukus je na karamelasti sirup, sa laganom slatkoćom a završnica je sofisticirana, nadimljena i duga. Prava džonijevska.

Miris: 6 / Ukus: 10 / Završnica: 3

TOTAL: 19

Crown Royal De Luxe

Kanadski blendovani viski

Viski spravljen namenski za britansku aristokratiju početkom 20. veka. Najpoznatiji viski za ljude koji ne konzumiraju isti. Miris daje naznake vanile i voća. Kremast na jeziku sa prisutnom vanilom. Završnica je prazna i prekratka.

Miris: 5 / Ukus: 9 / Završnica: 2

TOTAL: 16

Old Forester Bourbon

Američki burbon

Najstariji flaširani američki burbon viski. Prvi korak u svet skupljih burbona. Na mirisu je sladak sa cvetnim i parfemisanim notama. Ukus je kukuruzast, ražan sa blagom vanilom i narandžom. Završnica je topla, srednje dugačka i blago suva.

Miris: 7 / Ukus: 12 / Završnica: 4

TOTAL: 23

Kings County Moonshine

Američki neodležali kukuruzni viski

Omaž nelegalnim viskijima pravljenim tokom američke prohibicije u XX veku. Na nosu alkoholast sa nagoveštajem bobičastog voća. Ukus je prekriveno slatkast sa izvesnom gorčinom mladog destilata, dok završnica nastavlja u istom stilu. Samo za znatiželjne ili kao dodatak nekom originalnom koktelu.

Miris: 6 / Ukus: 8 / Završnica: 2

TOTAL: 16

Glenlivet Founder’s Reserve

Škotski singl malt viski

Pristupačni single malt jedne od najpoznatijih škotskih destilerija. Delikatan i blag, kako na mirisu, tako i na ukusu sa tragovima voćnih nota. Finiš je lagan, zaobljen ali daleko od kompleksnog.

Miris: 7 / Ukus: 11 / Završnica: 3

TOTAL: 21

Hibiki Harmony Master’s Select

Japanski blendovani viski

Limitirana serija japanskog blenda od 10 različitih viskija iz 5 različitih tipova bureta. Na nosu je savršena kombinacija hrasta, tropskog voća i cvetnih mirisa. Ukus se nastavlja i transformiše u svilenkastu vanilu i karamelu, a završnica je srednje dužine. Iako drvena nota na momente preuzima primat u svim aspektima, ovo je i dalje sjajan viski!

Miris: 8 / Ukus: 13 / Završnica: 4

TOTAL: 25

Juraj Dobrila

Hrvatski singl barel viski

Zanatski viski istarskog proizvođača iz jednog bureta. Netipičan jer se za pokretanje fermentacije koristi vinski kom. Miris odaje blagu hrastovinu, i ponešto vinske kiseline, koja se nastavlja i u ukusu zajedno sa malo kukuruzne oštrine i začinjenosti. Začini se nastavljaju u finišu i brzo nestaju.

Miris: 6 / Ukus: 8 / Završnica: 2

TOTAL: 16

Knob Creek 9

Američki burbon

Stara devetogodišnja verzija jednog od prvih modernih američkih viskija male serije. Tipično sladak i blago začinjen miris za burbon. Na jeziku je pun, dok se razvijaju note hrasta i karamele, a finiš je dug i ponovo sladak i začinjen.

Miris: 6 / Ukus: 10 / Završnica: 4

TOTAL: 20

Bulleit Bourbon

Američki burbon

Moderni i popularni viski, jedan od okosnica aktuelnog američkog tržišta i nove burbon revolucije. Na nosu se oseća dominanta slatkoća vanile i voća. Telo je puno i jako sa intenzivnom nadogradnjom, uz par naznaka gorčine.  Završnica je duža, blaga i začinjena. Piti polagano.

Miris: 9 / Ukus: 8 / Završnica: 3

TOTAL: 20

High West Bourbon

Američki burbon

Zanatski viski iz Jute, star dve godine, koji se služi marketingom prerijskog viskija. Vanila i slatkoća na mirisu su zamaskirani blagom hrastovinom. Na ukusu dolaze do izražaja slatkoća i začinjenost od raži. Finiš nastavlja isto kao i ukus sa malim dodatkom gorčine.

Miris: 7 / Ukus: 9 / Završnica: 3

TOTAL: 19

Willet Family Reserve Rye

Američki ražani viski

Limitirana serija nerazblaženog ražanog viskija iz bureta. Blaga ražana ali i alkoholna ljutina se može naslutiti u nosu. Ukus je izbalansiran sa neočekivanim herbalnim notama uz konstantnu notu raži koja se sa finišom samo povećava. Ne oseća se jačina alkohola, ali je idealno ako se još malo razblaži vodom. 

Miris: 7 / Ukus: 12 / Završnica: 4

TOTAL: 23

Rakija

Gorda šljivovica

Srpska rakija

Netipična šljivovica vrhunskog kvaliteta. Miris je blag, aromatičan sa notama šljive i cimeta. Svilenkasta punoća je prisutna na jeziku i razvija se dalje u arome narandže i lešnika. Završnica je balansirana i nije kratka. 

Miris: 8 / Ukus: 12 / Završnica: 4

TOTAL: 24

Gružanska zlatna nit

Srpska rakija

Pravi primer onoga šta šumadijska šljivovica treba da bude. Svež i tipičan, razvijen miris sa dodatim notama suve kajsije. Na ukusu je izražen voćni i cvetni profil, a završnica pitka, blago začinska i zavodljiva.

Miris: 8 / Ukus: 11 / Završnica: 4

TOTAL: 23

Rakija iz Rakije

Srpska rakija

Rakija od autohtone šljive, crvene ranke, 3 godine stara. Tradicionalna rakija, vešto upakovana za moderna vremena. Na mirisu britka i otvorena. Na ukusu blaga, skliska sa dosta mednih tonova ali lakšim telom, dok završnica i dalje ostaje otvorena, začinjena i blago zimzelena.

Miris: 7 / Ukus: 11 / Završnica: 4

TOTAL: 22

Belobog kajsija

Srpska rakija

Novopridošli brend sa odličnim aromatskim profilom. Najveći adut ove kajsije je svakako miris koji neodoljivo podseća na kolače. Ukus je postojan, srednje punoće sa blagom slatkoćom. U završnici je blago gorkasta ali i dalje sa primesama slatkoće kajsije.

Miris: 9 / Ukus: 11 / Završnica: 4

TOTAL: 24

Benišek-Veselinovć kajsija

Srpska rakija

Odvažni mali proizvođač, smešten u tradicionalno vinskim Sremskim Karlovcima. Prve impresije daju arome samog voća uz blage citrusne note. U ustima se razvija tipična punoća koju prati slast voća. Završnica je srednje dugačka i prijatno i blago gorkasta. 

Miris: 7 / Ukus: 10 / Završnica: 4

TOTAL: 21

Hubert 1924 kajsija

Srpska rakija

Kvalitetna rakija iz Banata sa tipičnim vojvođanskim aromatskim profilom. Na mirisu je nežna i oštra u isto vreme, dok  ukus u srednje punom telu uz kajsije dodaje i začinsko slatkaste note. Završnica na kraju nije dugačka, ali slatkoća ne izostaje.

Miris: 7 / Ukus: 10 / Završnica: 4

TOTAL: 21

Hunnium barack

Mađarska palinka

Rakija od kajsije dobijena postpukom tipičnim za mađarska podneblja. Na prvi miris je izražen oštri alkoholni udarac, koji se blago povlači. Na jeziku odaje telo srednje težine sa gorko-slatkom kombinacijom arome kajsije, dok je završnica kratka i poprilično gorka. 

Miris: 6 / Ukus: 8 / Završnica: 2

TOTAL: 16

Calvados Morin Selection

Francuski kalvados

Autentični francuski kalvados. Sveže i mlade voćne note na mirisu. Ukus je pitak, fino izbalansiran i polako se razvija u kompleksnije telo sa notama bureta. Minimalno jabučne gorčine u završnici.

Miris: 7 / Ukus: 10 / Završnica: 3

TOTAL: 20

Boulard Pays D'Auge
Grand Solage

Francuski kalvados

Jedan od rasprostranjenijih francuskih kalvados brendova. Izražene voćne i jabučne arome uz karamelu na mirisu. Ukus je sjajno izbalansiran, konstantan i nastavlja arome jabuke, kruške i narandže koji se prelivaju i u svilenkasti finiš.

Miris: 7 / Ukus: 11 / Završnica: 3

TOTAL: 21

Banatski kalvados

Srpski kalvados

Domaća jabukovača iz Vojvodine, spravljena tehnologijom kalvadosa od 4 vrste jabučnih sorti. Na ukusu zatvoren, sa dosta nota hrasta i naznakama jabučne slatkoće. Ukus je robustan i pun koji uz slatkoću dobija gorčinu koja preuzima, dok je završnica duga, gorka i zemljana. Neobično blizak senzornim notama nekom viskiju.

Miris: 6 / Ukus: 9 / Završnica: 2

TOTAL: 17

Džin

Bombay Sapphire

Engleski london dry džin

Veoma popularan džin, originalan po korišćenju dodatnog začinskog bilja. Prve impresije daju arome citrusa i kleke. U ustima se razvija određena začinjenost koju prati zemljanost. Završnica je dugačka i biberasta.

Miris: 8 / Ukus: 10 / Završnica: 4

TOTAL: 22

Perry's Tot

Američki mornarički džin

Zanatski džin, specifičan po svojoj velikoj jačini procenata v/v. Miris pleni svežinom, borovinom i cvetnim tonovima. Ukus je klasičan, dominira kleka uz grejpfrut i začine. Završnica postane malo zemljana, ali jačina alkohola definitivno ne peče. 

Miris: 9 / Ukus: 12 / Završnica: 4

TOTAL: 25

Tekila / Meskal

Corralejo Reposado

Meksička mlada tekila

Autentična tekila iz regije Guanahuato, odležala u buradima četiri meseca. Na nosu je još uvek malo divlja sa slatkoćom iz bureta. Ukus dodaje medne, puteraste i biberaste tonove u ceo miks. Finiš je možda previše začinjen. Solidna autentična meksička tekila za sve potrebe.

Miris: 7 / Ukus: 10 / Završnica: 2

TOTAL: 19

Corralejo 99.000 Horas

Meksička odležala tekila

Najstarija tekila iz asortimana autentične meksičke tekilerije Corralejo u Guanahuatu. Na mirisu je drvenasta i vanilasta, a ukus daje i dodatne note vanile i čokolade dok ispunjava svilenkastim i toplim bukeom. Na kraju je završnica dugačka, vuče u biberaste note, a vanila opet ne izostaje. 

Miris: 8 / Ukus: 11 / Završnica: 3

TOTAL: 22

Terralta Blanco

Meksička neodležala tekila

Prozirna tekila iz male tekilerije El Pandillo u Halisku koja je razblaživana isključivo vodom iz dubokog bunara. Miris daje citrusne note i svežinu uz odavanje ljutine. Ukus je mineralan, svež i viskozan. Završnica je biberasta i naprosto traži da se piće pije samo i bez miksanja.

Miris: 7 / Ukus: 13 / Završnica: 5

TOTAL: 25

Don Julio Anejo

Meksička odležala tekila

Premium uzorak tekile od velikog proizvođača iz Haliska. Generalna tipičnost sa dodatim senzornim vrednostima. Na nosu medna i vanilasta, u ustima luksuzno kompleksna, nektarna i u kraćoj završnici blagi biberasti tonovi. Lagano degustirati.

Miris: 8 / Ukus: 10 / Završnica: 3

TOTAL: 21

Alacran Espadin

Meksički meskal

Meskal od mlade agave iz kraft destilerije iz postojbine meskala, Oahake. Veoma prljava nadimljenost se oseća na nosu, sa dobro zataškanim notama limuna. Ukus je divlji, citrusan, slatkast ali nije kompleksan dok je završnica srednje duga i topla. Takodje dobar za koktele.

Miris: 8 / Ukus: 12 / Završnica: 3

TOTAL: 23

Senorio Mezcal Joven

Meksički meskal

Industrijska kategorija meskala koja pored agave verovatno sadrži i druge primese. Veoma blaga nadimljenost se oseća na nosu uz izraženije tipične meskal herbalne note. Ukus je neutralan i nekompleksan, dok je završnica srednje duga, blaga i hladna. Idealan za koktele poput Mezcalite.

Miris: 7 / Ukus: 8 / Završnica: 2

TOTAL: 17

400 Conejos Espadin&Tobala

Meksički meskal

Blend dve najrasprostranjenije sorte agave popularnog i trendi brenda iz Oahake. Na nosu se oseća kompleksnija nadimljenost. Ukus teži ka divljini ali je solidno balansiran sa slatkoćom i suptilnim floralnim notama. Finiš je kompleksan, dugačak, začinjen i zadovoljavajući.

Miris: 8 / Ukus: 11 / Završnica: 5

TOTAL: 24

Caye Chenu Madre Cuishe

Meksički meskal

Eklektični meskal od retke sorte agave popularnog brenda iz Oahake, dostupan samo na meksičkom tržištu. Uz tipičnu nadimljenost, uz citrus dolaze do izražaja blago medicinsko herbalne note. Ukus je zavodljiv, zatvoren i zemljani. Završnica dodaje začinjenost na zemljane note.

Miris: 8 / Ukus: 12 / Završnica: 4

TOTAL: 24

Konjak / Brendi

Couvoisier VS

Francuski konjak

Veoma lep i svež početnički konjak, mnogo kompleksniji nego što biste očekivali. Miris odaje sveže voće, na jeziku je zaobljen i nekako slatkast. Završnica je drvena i kratka.

Miris: 8 / Ukus: 11 / Završnica: 3

TOTAL: 22

Remy Martin VSOP

Francuski konjak

Jedna od najpopularnijih konjak VSOP edicija na svetu. Idealna proporcija vrednosti i kompleksnosti, uvod u ekstra premium uzorke. Miris je zaobljen, svilenkasto vanilast i blago zatvoren, a ukus se nadograđuje sa voćnim aromama. Finiš je srednji i izbalansiran.

Miris: 8 / Ukus: 12 / Završnica: 3

TOTAL: 23

J. Dupeyron Napoleon

Francuski armanjak

Pristupačni uzorak tipičnog predstavnika francuskog armanjaka. Veoma kompleksni i zavodljiv miris sa jabukama, sušenim voćem i citrusnim notama. Telo prelazi u začinjene i gorkaste note, koje se nastavljaju i pojačavaju u finišu, pomalo kvareći ceo doživljaj.

Miris: 10 / Ukus: 10 / Završnica: 2

TOTAL: 22

Vodka

Ruski Standart Platinum

Ruska vodka

Premium pšenična vodka iz Sankt Petersburga sa dodatnom filtracijom. Miris odaje veoma blage citrusne i pšenične note. Ukus je tipično neutralan, a finiš je dug, gladak i čist. Preporuka za serviranje ohlađena ili u koktelu Moscow Mule.

Miris: 6 / Ukus: 10 / Završnica: 3

TOTAL: 19