Imali smo prilike da u toku novogodišnjih praznika učestvujemo u jednom privatnom vertikalnom tasting-u na temu Ardbeg viskija. Kako je reč o škotskoj destileriji koja je među najpoznatijim predstavnicima Islay stila, tj. snažno nadimljenih viskija, ovaj sadržaj nije bio za svakoga, ali je svakako bilo zanimljivo otkriti kakve se to još arome kriju iza tresetnog dima i visokog procenta koncentracije alkohola u ovim viskijima. U trku su ušla tri novija NAS (Non age statement) izraza i jedan petogodišnji viski, ovim redosledom: Wee Beastie, zatim Corryvreckan, Uigeadail i na kraju An Oa;

  • Jedini u grupaciji sa oznakom starosti Ardbeg Wee Beastie je 5 godina star. Iako je stario u burbon i sherry buradima, stiče se utisak da je divlja aroma namerno ostavljena u igri. Na mirisu odaje mirise šunke, slanoće i sira, ali na ukusu je oštar, previše nemiran i ostavlja blago gorak ukus u završnici.
  • Viski Ardbeg Corryvreckan donosi bolju dubinu u aromatskom profilu, sa naglаšenim sherry notama. Orašasti tonovi se konačno razvijaju u poznati, ali blaži Ardbeg profil Završnica odaje i medne note ali sa druge strane jačina od 57% v/v ostavlja malo koga ravnodušnim.
  • Nezgodni za izgovor, Ardbeg Uigeadail (čitaj ‘jugedejl’) donosi nešto više biberne note na mirisu, nadimljenost je blaža u odnosu na prethodne uzorke, ali telo je i dalje jako (sa 54% v/v) i ume da rezi dok klizi niz grlo, međutim sveukupan utisak je vrlo ukusan. Ovaj izraz bi od navedenih bio najbliži izbor za ljubitelje mekanijeg Speyside stila.
  • Ardbeg An Oa je izraz sa dosta raznovrsnijom paletom buradi iz kojih dolazi i to mu daje isto tako šarenolike i istančane arome, od testastog i keksastog mirisa sa notama borovine preko mekanog ukusa punog arome karamele i najzaobljenijim after taste-om jer nas 46.6% v/v polako vraća u realnost standardnih jačina viskija.

Ukupni utisak zaokružuje ove možda ne tako tipične izraze kao vredni eksperiment i jasna je želja za inovativnošću bez (previše) narušavanja glavnih ideala brenda. U svim izrazima dominantna nota mirisa je sir (da li je neko rekao ‘clipsy’?) dok su na ukusu zaista raznoliki i moguće da će hard core ljubitelji Ardbega biti razočarani. Međutim očigledno je da ovi izrazi imaju nedvosmislenu moć da pridobiju nove konzumente, pogotovo ljubitelje mekanijih viskija sa Uigeadail-om, a i one koji su već na pola puta sa Corryvreckan-om.

Naše sumirane ocene (SPAN sistemom) možete videti u priloženoj tabeli:

Posted by:Filip