Priča o ponovnom rađanju jedna je od najviše korišćenih priča u marketingu. Magovi brendiranja neretko zloupotrebljavaju ovu strategiju i mit ptice feniks da prikažu identitet proizvoda koji je možda u novim rukama ali suštinski nije evoluirao.

Ovo nije takva priča.

Priča o ‘BB Klekovači’, o njenom legendarnom statusu preko kraha do novog života, istinska je priča dobronamernih boraca za rakiju, ljudima kojima ona život znači.

Prvi zapisi o pecari bajinobaštanske rakije potiču iz 1905. godine. Iako se ne zna tačno kada je nastala klekovača – rakija od šljive sa dodatkom lekovitih bobica kleke – izvesno je da je u ovom periodu ona počela da se vezuje za područje zapadne Srbije. Takva rakija pored arome šljiva sa velike nadmorske visine unosi i specifičnu šumsku svežinu potoka i planina. Burni splet istorijskih okolnosti čini da se na istom mestu, pola veka kasnije, formira zemljoradnička zadruga koja će nastaviti proizvodnju. Od tada ‘BB’ brend postaje prepoznatljiv. Biva uvršten kao čest artikal jugoslovenske diplomatske reprezentacije i kao priznanje kvaliteta stiže ekspanzija na tržišta svih kontinenata sem Afrike. Zanimljiv podatak je da se u tom periodu ‘BB Klekovača’ nalazila na zvaničnoj karti pića 6. flote američke Ratne mornarice, ali i sa druge strane, na zvaničnoj karti pića generalštaba armije Vijetnama.

Istorija.pngVelike promene i ekonomske drhtavice poslednje decenije dvadesetog veka nisu zaobišle ni ovaj poljoprivredni pogon. Nije teško pretpostaviti da je firma oterana u stečaj i da se nazirao kraj koji je dočekala skoro cela industrija bivše države. Međutim, u neočekivanom obrtu zaposleni se samoorganizuju i otkupljuju deo zadruge za proizvodnju rakije. Ovi ‘rakijski borci’ svojeručno spašavaju brend od nestanka, nastavljaju sa radom, ali ‘BB Klekovača’ je ipak daleko od stare slave.

Bila je ranjena i bilo je potrebno izlečiti je. Tu postaje jasno zašto ovo nije ona klasična feniks priča. Zato što je prava.

Sa novim vlasnikom 2010. destilerija dobija perspektivu i snagu koja je nedostajala. Recepti se analiziraju, tehnološki nedostaci odstranjuju, a svi dobri procesi samo stimulišu. Proizvodnja nije ‘optimizovana’ već je usavršena pa udvostručena. Novi kazani su domaći, nova burad prava, novi prostor namenski, a sva tehnologija školska. Dobronamerni rakijski borci iz Bajine Bašte imaju svoj cilj. Sa reči ‘kvalitet’ obrisana je prašina i BB su dva slova koja se odlučno vraćaju svom sinonimu za ‘legendarnu urbanu rakiju’.

BURAD.JPG
Poseta destileriji ‘BB Klekovača’ definitivno spada u kategoriju izuzetnih rakijskih avatura, onih koje moraju postati obavezni pit-stop u karijeri svakog rakijaša. Ambijent je skladan, dosledan i ukusan – spajajući urbano i ruralno bez generičkih etno momenata kojima se srpske turističke destinacije tako olako kite. Dovoljno je velika da zadivi a opet neverovatno topla da čak i nekog ko ne zna ništa o rakiji pretvori u rakijskog sledbenika.

Imali smo priliku da obiđemo i zavirimo u ceo pogon, od prostora za odležavanje, punionice, sale za degustaciju i malog muzeja klekovače. Uz sve to, nismo propustili priliku da prisustvujemo tekućoj destilaciji i  da razmenimo iskustva sa ljudima iz neposredne proizvodnje, borcima na prvoj liniji. Nadahnuće sa kojim su pričali o vatrenoj vodi koju upravo prave bilo je inspirišuće. Probali smo razne uzorke, eksperimente i prototipove ali i sve one rakije koji smo zavoleli nekoliko godina unazad.

RADIMO2.png

Asortiman ‘BB‘ brenda je širok i zahvaljujući dobroj strategiji u konstantnoj je ekspanziji. Najjače oruđe, klekovača, dolazi u tri varijante, u redovnoj, specijalnoj selekciji Tica  i malo blažoj specijal varijanti – idealnoj za konzumente koji tek otkrivaju klekovaču. Podkatalog šljivovih destilata je izuzetno jak sa nekoliko sortnih varijacija belih i starih destilata koje kruniše edicija Baština 1858 i njena sedmogodišnja izvedba. Uz klasične sortne rakije poput kajsijedunje jabuke vilijamovke nalaze se i netipični izbori kao što su rakije od malinekupine i divlje kruške. Uz to, BB u ponudi ima i specijalnu travaricu, a jedna je od retkih destilerija koja plasira meku rakiju, omaž nekim prošlim vremenima kada se to piće pilo uz svaki dnevni predah.

DEGU.JPG

Nesporno je da sve ove rakije nose jednu zajedničku notu te čuvene ‘planinske svežine’ u kojoj nastaju, ali isto tako u sebi nose nit jedne dobre namere, odlučnosti i ljubavi.

Zbog svega toga, ovim instinskim rakijskim borcima nije potrebna nikakva fabrikovana istorija da bi imali svoju priču.

Ova priča je prava.

MAIN2.jpg

Posted by:Filip