Ne možete zamisliti šta vas čeka iza jedne monolitne fasade bezimenog hangara u mirnoj ulici Bruklina ukoliko slučajno tamo zalutate. Naravno, mi nismo zalutali, već smo se pojavili na dogovorenu degustaciju i posetu destileriji sa jednim od suvlasnika, Allen Katz-om. New York Distilling Company je tek malo starija od 6 godina i jedna od svega par destilerija na širem području grada Njujorka. O jednoj sličnoj smo već pisali.

U međuvremenu, u priči sa domaćinom shvatili smo je da je NYDC od početka stvorena za jednu vrlo specifičnu nišu. Allen tvrdi da su barbicue i kokteli jedine istinske stvari koje su izgradile američku gastronomsku kulturu, i kao neko sa četvrt veka iskustva u ugostiteljstvu, rešio je da da svoj doprinos održanju i razvitku te scene. Ispričao nam je celu priču o prohibiciji iz američkog ugla, o tužnoj činjenici da se tokom te cele decenije izgubila čitava generacija profila ukusa i praktičnom nestanku ražanog viskija koji je bio okosnica većine predratnih koktela. Upravo na toj estetici se bazira katalog NYDC, pokušavajući da vrati eleganciju prošlih vremena, u modernom ruhu i to sa prilično jasnom porukom.

Sedeći u njihovom baru The Shanty, koji se naslanja na destileriju (a i prigodno ima veliki stakleni prozor prema istoj), probali smo ceo asortiman. Znajući da su sva pića pravljena pre svega kao noseći sastojci koktela, nijedan uzorak nam nije bio dovoljno upečatljiv, ali kada su zasijali u okviru koktela – sve je bilo jasno.

dc1.jpg
Ragtime Rye, ražani viski pravljen od lokalne sirovine nije toliko aromatičan, tek blago začinjen ali nadasve punog i toplog ukusa. Mister Katz, viski liker od mladog viskija sa dodatkom sećera, cimeta i ostalih začina je odličan dodatak jednostavnijim koktelima. Za naše podneblje možda najsličnije Southern Comfort-u ali opet miljama daleko. Džin, sa druge strane, je gde NYDC briljira. U opciji su Dorothy Parker, tradicionalniji ‘ženski’ džin i naš apsolutni favorit Perry’s Tot tzv. Navy strenght džin. Sa 57% v/v verovatno najjači džin koji smo do sada probali plenio je svežinom, aromom kleke i citrusnim notama, a da nismo ni znali njegovu jačinu i pretpostavljali upravo suprotno. Izvesna Navy Strenght jačina ima i svoju priču koja vuče korene iz britanske nomenklature 100 proof: za potrebe mornarice, alkohol je trebao biti barem toliko jak da bi bio zapaljiv. Ako ovlažite barut, kako ćete zapucati? Da, malo nauke u kombinaciji sa istorijom kao šlag na tortu!

Nakon degustacije prošli smo kroz pogon koji sadrži ‘dualni’ kazan, idealan za varijetetsku kraft proizvodnju, i pregledali zalihe koje odležavaju na suprotnoj strani hangara. Ragtime rye ima oznaku straight whiskey, što znaci da mora biti star barem tri godine.

Iz NYDC smo izašli srećni i zadovoljni a tek nakon ponovne posete barovima smo shvatili koliko su njihove flaše rasprostanjene na policama, i koliko je zapravo istinski njihova prica autenticno lokalna – a svetska.

dc2.png

Posted by:Filip